MKKs vårliga konstrunda

År 2023 Österlenrunda med MKK . Vår resa började i Trelleborg hos Stefan Johansson och slutade i Simrishamn hos Gunilla Mann. Däremellan hann vi med att besöka ytterligare några konstnärer och gallerier. Naturligtvis fick vi också lite i magen, både frukostbulle, lunch och till sist en fika med god äppelkaka hann vi också med.

Vi lämnade Malmö och styrde mot Trelleborg, närmare bestämt till Dalköpinge by där Stefan Johansson numera bor och verkar på Bjerbo Gård tillsammans med sin sambo Charlotta Hörman.  Stefans målerier beskriver ofta naturen runt omkring som skogar och ängar där även våra små och stora djur får vara med. Som motsats till de naturtrogna motiven finns roliga motiv med korpulenta damer i prickiga klänningar om man vill ha ett färgglatt blickfång på väggen.

Nästa stopp var på Galleri Ett i Bollerup. Där fanns Andreas Johansson, fotograf och autodidakt målare. Andreas målar intuitivt men har påverkats av den abstrakta expressionismen. Jón Leifsson, isländsk konstnär nu verksam i Skåne arbetar mycket med skulpturer där han vill visa rörelse, styrka, smidighet och skönhet, ofta med hästen som motiv. Han har också skapat Gåsen Akka med Nils Holgersson, vid E65 utanför Skurup.

I utkanten av Hammenhög, på Annedals gård, besökte vi konstnären och formgivaren Carina Hägg som både designar tyger, målar tavlor i olika tekniker med rostiga effekter och metallplåtar. Carina återvinner även bl a gamla stolar med nya tyger och färg. En alltigenom färgsprakande upplevelse. I lokalen fanns också en fotoutställning av Staffan Håkansson med foton från bland annat Ale Stenar.

Till sist blev det ett besök hos Gunilla Mann i Simrishamn. Gunilla Mann är som de flesta nog vet en illustratör som skapat kända bilder av våra svenska städer med ett myller av glada människor.

Resan innefattade också en del stopp för att magen skulle få sitt lystmäte. Vi frukostfikade i Ystad, åt lunch på Örums Nygård och till sist fick vi smaka en smarrig äppelkaka på Brick Österlen.